Με πλήθος κόσμου και σε συγκινητική ατμόσφαιρα οι εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού που διοργάνωσε την Κυριακή 17 Μαΐου ο Δήμος Πέλλας σε συνεργασία με τα ποντιακά σωματεία του Δήμου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με την επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό Γιαννιτσών και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στην πλατεία της Ν.Τραπεζούντας στο μνημείο του ποντιακού Ελληνισμού. Ακολούθησε η ομιλία του απόστρατου αξιωματικού κ. Σάββα Καλεντερίδη με θέμα "Η Γενοκτονία των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής – Σύγχρονες Πολιτικές και Γεωπολιτικές Πτυχές του ζητήματος". Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Δήμαρχος Πέλλας, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον κ. Σάββα Καλεντερίδη για την αποδοχή της πρόσκλησης, καθώς και όλους όσοι συνεργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Μεταξύ άλλων ανέφερε στο χαιρετισμό του. "Η 19η Μαΐου είναι μέρα ιστορικής μνήμης και τιμής. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα αλλά διεθνές. Η διαρκής προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού και η συγνώμη από τους θύτες είναι υποχρέωση στη μνήμη των 353.000 και πλέον νεκρών Ελλήνων Ποντίων".

Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του κ. Σάββα Καλεντερίδη ο οποίος σε μια κατάμεστη αίθουσα, καθήλωσε το κοινό παρουσιάζοντας με γλαφυρό τρόπο τα τραγικά γεγονότα της γενοκτονίας και το οργανωμένο σχέδιο ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου.

Για τη συμβολή τους στην επιτυχία των εκδηλώσεων ο Δήμος Πέλλας ευχαριστεί θερμά τον κ. Απόστολο Ασλανίδη για την παρουσίαση της προσωπικής του φωτογραφικής έκθεσης, με ανέκδοτο υλικό, η οποία θα φιλοξενείται στο χώρο της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι 17 Ιουνίου. Επίσης, όλα τα ποντιακά σωματεία του Δήμου για τη συμμετοχή και τη συνεργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι χορωδίες της Ευξείνου Λέσχης και οι Τραγουδάνοι του Πόντου, ενώ τον Πυρρίχιο Χορό απέδωσαν με μοναδικό τρόπο οι χορευτές της Καλλιτεχνικής Στέγης Ποντίων Πέλλας.

Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστηκε 2911 φορές