Έκθεση «Μακεδονικοί Θησαυροί» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

Η έκθεση «Μακεδονικοί Θησαυροί» παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Περισσότεροι από 500 θησαυροί της μακεδονικής γης, ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας των τελευταίων 25 χρόνων, ανάμεσά τους χρυσά στεφάνια, χρυσές μάσκες, κοσμήματα, όπλα, γλυπτά, μετάλλινα, αλαβάστρινα και πήλινα αγγεία και πολλά ακόμη ευρήματα από τον 6ο έως και τον 4ο αι. π.Χ. από τις πολύχρυσες νεκροπόλεις των Αιγών και του Αρχοντικού παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μεγάλη περιοδική έκθεση στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.

Η έκθεση, που έχει τίτλο «Μακεδονικοί Θησαυροί», φιλοξενείται στον άνω όροφο του αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2015. Στόχος είναι μέσα από αντιπροσωπευτικά ευρήματα των δύο σημαντικότερων κέντρων της Μακεδονίας να παρουσιαστεί μια όσο το δυνατόν πιο πλήρης εικόνα του πολιτισμού της στα αρχαϊκά και πρώιμα κλασικά χρόνια, την εποχή δηλαδή που συντελούνται οι θεμελιώδεις αλλαγές και μπαίνουν οι βάσεις για την εδραίωση του βασιλείου των Μακεδόνων. Μέσα από όλα αυτά τα γοητευτικά «θραύσματα μνήμης» που συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τους προγόνους του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου. Η περίφημη «Δέσποινα των Αιγών» (530-495 π.Χ.), βασίλισσα και πρωθιέρεια των Μακεδόνων, με το σύνολο των χρυσών κοσμημάτων και των χρυσών ελασμάτων που διακοσμούσαν τη φορεσιά της αποτελεί ένα από τα κεντρικά εκθέματα. Απέναντί της στέκονται οι χρυσοφόροι πολεμιστές του Αρχοντικού με τις εντυπωσιακές πανοπλίες και τα μυστηριώδη χρυσά νεκρικά εποφθάλμια και επιστόμια, που φορούν αυτοί και οι γυναίκες τους, μαρτυρίες αδιάψευστες της ηγετικής τους θέσης.

Φυσικά από το μουσείο της Πέλλας δεν μπορεί να λείπει και η αναφορά στον πιο ένδοξο γιο της Πελλαίας γης. Έτσι στην είσοδο του Μουσείου αναπτύσσεται η φωτογραφική έκθεση «Εικόνες του Μεγαλέξανδρου» που είναι αφιερωμένη στον τρόπο που οι διάφοροι λαοί αποτύπωσαν στην τέχνη τους τον Μέγα Αλέξανδρο.

arhontiko

Διαβάστηκε 4950 φορές